study of Food Chemistry at the University of Stuttgart/Hohenheim
diploma thesis at the Institute of Nutiogenomics:
"Transport of primary conjugated bile acids through human enterocytes in co-culture with peripheral venous mononuclear leucocytes and unpathogenous bacteria"
Activities:
dissertation theme: "Chiral Lipid Components"
Membership in Oganisations:
Gesellschaft Deutscher Chemiker (GDCh)
Lebensmittelchemische Gesellschaft
Publications:
Poster:
Gaschromatographische Enantiomerentrennung von chiralen substituierten Fettsäuren; Ramona Jenske, Saskia Thurnhofer
Regionaltagung der Lebensmittelchemischen Gesellschaft Süd-West 2006, Karlsruhe/Deutschland
Quantitative Bestimmung von Minorfettsäuren in verschiedenen Lebensmitteln; Saskia Thurnhofer, Ramona Jenske, Walter Vetter
Regionaltagung Karlsruhe/Deutschland 2006
Monitoring the effect of branched-chain fatty acids on phospholipid membranes by DSC and solid-state NMR; Fredrick Lindström, Ramona Jenske, Saskia Thurnhofer, Walter Vetter, Gerhard Gröbner
51st Annual Meeting of the Biopysical Society 2007, Baltimore/USA
GC/NCI-MS-Nachweis von 2-Hydroxyfetts&aumk;uren in Lebensmitteln nach Derivatisierung mit Mosher Reagenz; Ramona Jenske, Walter Vetter
Jahrestagung des Regionalverbandes SüdWest der Lebensmittelchemischen Gesellschaft 2007, Justus Liebig Universität Gießen/Germany
Enantioselektive und sensitive Bestimmung von 2- und 3-Hydroxyfettsäuren nach Derivatisierung mit Mosher-Reagenz mittels GC/NCI-MS; Ramona Jenske, Walter Vetter
ANAKON 2007, Jena/Germany
Bestimmung von 2- und 3-Hydroxyfettsäuren in Milch und Milchprodukten mittels GC/NCI-MS; Ramona Jenske, Walter Vetter
36. Deutscher Lebensmittelchemikertag 2007, Universität Nürnberg-Erlangen/Germany
Einfluss freier Hydroxyfettsäuren auf Lipidmembranen; Ramona Jenske, Dallas Matz, Fredrick Lindström, Gerhard Gröbner, Walter Vetter
36. Deutscher Lebensmittelchemikertag 2007, Universität Nürnberg-Erlangen/Germany
Artikel:
Ramona Jenske, Walter Vetter (2007):
Highly selective and sensitive gas chromatography electron-capture negative-ion mass spectrometry method for the indirect enantioselective analysis of 2- and 3-hydroxy fatty acids in food and biological samples.
J. Chromatogr. A 1146: 225-231
Ramona Jenske, Fredrick Lindström, Gerhard Gröbner, Walter Vetter (2008):
Impact of free hydroxylated and methyl-branched fatty acids on the organization of lipid membranes.
Chem. Phys. Lipids 154: 26-32 (DOI: 10.1016/j.chemphyslip.2008.03.010)
Ramona Jenske, Walter Vetter (2008):
Gas chromatography electron-capture negative-ion mass spectrometry for the quantitative determination of 2- and 3-hydroxy fatty acids in bovine milk fat.
J. Agric. Food Chem. 56: 5500-5505 (DOI: 10.1021/jf800647w)
Ramona Jenske, Walter Vetter (2008):
Enantioselective analysis of 2- and 3-hydroxy fatty acids in food samples.
J. Agric. Food Chem. 56: 11578-11583 (DOI: 10.1021/jf802772a)
Ramona Jenske, Walter Vetter (2009):
Concentration of medium-chain 2- and 3-hydroxy fatty acids in foodstuffs.
Food Chem. 114: 1122-1129 (DOI: 10.1016/j.foodchem.2008.10.067)